Praktické tipy pro dokonalé aranžování květin do vázy

Jak na dokonalé aranžování květin ve váze

Překvapil vás někdo kyticí čerstvých květin nebo jste si udělali radost a pořídili nové čerstvé květy do vázy? Od okamžiku, kdy vyjmete květy z obalu začíná kreativní část, při které se můžete pořádně odvázat nebo která naopak umí občas docela potrápit. V dnešním článku jsme sesbírali několik užitečných, a hlavně velmi praktických tipů od předních floristů. Ti jsou tu pro vás s jednoduchými tipy a radami, jak dokonale naaranžovat květinu do vázy, aby ihned po předání neztratila tvar a vypadala zkrátka skvěle za každé situace. Každá kytice si zaslouží být výjimečnou a být středem pozornosti! V dnešním článku odhalíme jednoduché kroky, jak toho docílit.

 

 

Předtím než začnete

Abyste si vaši kytici mohli užívat co nejdéle, je důležité začít správnými kroky od samotného začátku. Vždy, když předáváte kytici do nové vázy, se předem ujistěte, že používáte opravdu čistou vázu bez známek předešlého používání. Každý stonek předtím, než jej vložíte do vody seřízněte přibližně o jeden centimetr pod úhlem, aby vaše kytice byla schopna přijímat co nejvíce vody a zůstala řádně hydratovaná po celou dobu. Teplota vody by neměla být příliš horká ani ledová, vlažná voda je pro květiny nejlepší volbou. A nyní už opravdu může samotný styling začít.

 

Poznejte své květiny

Jednotlivé druhy květiny, větviček a všech dodatečných listů budou vždy ve váze vypadat lépe, pokud je rozložíte rovnoměrně. Proto před samotným aranžováním je vhodné si vaši kytici blíže prostudovat. Jaké tvary, barvy a struktury mají jednotlivé květy? Které stonky jsou pevné a silné? Které naopak jsou spíše tenčí a pružnější? Celý tento proces seznamování se s vaší rostlinou vám pomůže lépe pochopit celkovou strukturu kytice a bude se vám s ní poté mnohem lépe a snadněji pracovat. Navíc se jedná o skvělou činnost, kde zapojíte vaše smysly a pravděpodobně se i naučíte něco nového a užitečného!

 

Křížová technika

Aranžování květin je jako umění. Neexistuje žádná správná ani špatná cesta. Jednou z užitečných praktik je však křížová technika, díky které každá květina získá dostatek prostoru a nebude utěsněna uvnitř vázy mezi dalšími květinami. Zkoušeli jste někdo stavit vigvam nebo rozdělávali oheň? Pravděpodobně jste tak skládali jednotlivá dřívka do pyramidy. U květin to funguje dost podobně, jakmile umístíte první stonek do vázy, ujistěte se, že se její konec bude dotýkat dna vázy a stonek bude položený do úhlopříčky. Poté udělejte totéž s dalším stonkem a zrcadlete ho přesně tak, aby vytvořil s druhým stonkem kříž. Postupně si vázu otáčejte ve směru hodinových ručiček a pokládejte jednotlivé stonky na ty, které jsou již ve váze. Takto postupujte do doby, až využijete všechny květy. Během tohoto procesu střídejte jednotlivé druhy a barvy květin, abyste vytvořili zajímavou, barevnou mozaiku.

 

Odstraňte zbytečné listy ze stonků

Každý florista vám doporučí jednu věc, všechno, co nepotřebujete a bylo by ve váze přebytečné, ihned odstraňte. Toto pravidlo platí hlavně pro zbytečné okvětní lístky, které by navíc pod hladinou vody mohli napáchat více škody, než užitku. V závislosti na váze, kterou zvolíte, možná budete muset odstranit více listů. Zlatým pravidlem je obvykle zajistit, aby listy neklesly pod okraj vázy, tímto zabráníte snadnému znečištění vody. Rozhodně se nemusíte obávat, že by se odstraněním listů vaše kytice stala chudší!

 

Hrajte si se skladbou květin

Tajemství každého ikonického stylu? Nechte vaši kytici vypadat co nejpřirozeněji. Představte si pole květin, které vždy vypadá dobře, přitom se rozhodně neřídí žádnými omezeními nebo pravidly, květiny si zkrátka rostou přesně tak jak chtějí a kde chtějí a vždy vypadají skvěle a vyváženě. Vytvořte si hravý vzhled tím, že budete mít ve vaší váze květiny různé délky, které vám umožní vytvořit zajímavé vrstvení.

 

Zvláštní pozornost věnujte měkčím stonkům

Některé květiny mají pružný stonek, který jim umožňuje, aby se květina mohla snadněji ohýbat a tvarovat. To přidává každé kytici hravý efekt! Náš tip je nechat tyto pružnější stonky na okraj vázy a nechat je viset. Uvidíte, že tento netradiční styl si zamilujete!

 

Dlouhé stonky nechejte nakonec

Dlouhé stonky a větvičky jsou hlavním lákadlem vaší kytice. Nechejte tyto květy jako poslední k aranžování, pomůžou vám vytvořit zajímavý objem a větší výšku kytice.

 

Pokud se budete držet našich praktických tipů, nejenže vaše kytice bude vypadat vždy úžasně, ale samotné aranžování květin si budete o to více užívat. Každá kytice si zaslouží důstojný život, proto jí ho dopřejte se skutečnou parádou.

 

 

From our offer

KVĚTINOVÝ VESELÝ KOŠ

KVĚTINOVÝ VESELÝ KOŠ

KVĚTINOVÝ KOŠ BÍLÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ BÍLÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ LETNÍ

KVĚTINOVÝ KOŠ RŮŽOVÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ RŮŽOVÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ BAREVNÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ BAREVNÝ

KVĚTINOVÝ KOŠ VINSY

KVĚTINOVÝ KOŠ VINSY

KVĚTINOVÝ KOŠ HANDI

KVĚTINOVÝ KOŠ HANDI

KVĚTINOVÝ KOŠ TAMA

KVĚTINOVÝ KOŠ TAMA

KVĚTINOVÝ KOŠ FREZI

KVĚTINOVÝ KOŠ FREZI

KVĚTINOVÝ KOŠ SUNNYS

KVĚTINOVÝ KOŠ SUNNYS

KVĚTINOVÝ KOŠ ORANGINAS

KVĚTINOVÝ KOŠ ORANGINAS

KVĚTINOVÝ KOŠ DAFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ DAFNE

KVĚTINOVÝ KOŠ SIDI

KVĚTINOVÝ KOŠ SIDI

KVĚTINOVÝ KOŠ BESTE

KVĚTINOVÝ KOŠ BESTE

KVĚTINOVÝ KOŠ QUEEN

KVĚTINOVÝ KOŠ QUEEN

KVĚTINOVÝ KOŠ BABY

KVĚTINOVÝ KOŠ BABY

KVĚTINOVÝ KOŠ AMALIA

KVĚTINOVÝ KOŠ AMALIA

KVĚTINOVÝ KOŠ CARMEN

KVĚTINOVÝ KOŠ CARMEN

KVĚTINOVÝ KOŠ GOGI

KVĚTINOVÝ KOŠ GOGI

KVĚTINOVÝ KOŠ NATALI

KVĚTINOVÝ KOŠ NATALI

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

How to choose the right color of roses

How to choose the right color of roses

In this article we will explain how you can choose the colors of roses, We hope you do make the choice of bouquet you send to your loved ones.

read the whole