Kdy potřebuje rostlina více světla

Hlavní znaky, kdy vám rostlina říká, že potřebuje více světla

Všechny rostliny vyžadují světlo pro fotosyntézu a světlo je stejně jako pro nás všechny hlavním zdrojem energie. Pokud rostlině světlo chybí a má ho nedostatek, velmi rychle vám to dá najevo a vy brzy začnete pozorovat jasné změny na vzhledu rostliny. A i když se váš domov na první pohled zdá jako dostatečně prosluněný, vaše rostliny možná touží po větším slunečním světlu. V dnešním článku si představíme hned několik jasných indikátorů, které by vám měli napovědět k tomu, že vaše rostlina potřebuje přesunout na místo s vyšší koncentrací světla. A jaké to jsou? Pojďme se na ně společně podívat.

Vaše rostlina neroste, nebo roste opravdu pomalu

Nedostatek slunečního světla dokáže zpomalit růst rostliny. Pokud má vaše rostlina dlouhodobě pomalý růst, nemusí být nedostatek světla na první pohled tak znatelný. Ovšem i zde existují jasné indikátory mezi které patří zejména listy, které se nachází příliš daleko od sebe, nebo nepřirozeně dlouhé a hubené stonky, které jsou jasným důsledkem dlouhodobého nedostatku světla.

 

Vaše rostlina změní svůj přirozený sklon

Můžete dokonce zaznamenat, že vaše rostlina mění svůj přirozený sklon. A jak to poznáte? Velmi jednoduše. Stačí si povšimnout, že se vaše rostliny začínají naklánět směrem k oknu, dveřím nebo celkově k místům a s jasnějším světlem. To je jasná známka toho, že vaše rostlina vyžaduje více světla. Zkuste vždy, když jdete zalévat vaše pokojové rostliny, natočit jejich stonky a květy tak, aby dosahovaly paprsků slunečního světla.

 

Vaše rostlina má výrazně menší listy

Pokud máte rostlinu již delší dobu a zaznamenáte, že její listy jsou výrazněji menší, než bývaly, měl by to být jasný signál, že vaše rostlina potřebuje více světla. Další možností je také nadměrné opadávání listů, které může být způsobeno taktéž nedostatkem slunce. Tento problém trápí hlavně starší rostliny.

 

Hnědnutí listů a suché konce

Pokud si všimnete, že vaše rostlina má výrazně světlejší listy než měla, nebo dokonce její konce listů jsou suché a místo zelené barvy mají barvu hnědou, nedostává se jim dostatečné množství slunečního záření. Kvůli nedostatku světla nemohou produkovat chlorofyl, pigment, díky kterému jsou listy zelené a právě při jeho nedostatku nejsou schopny produkovat listy plné, zelené barvy.

 

Vaše rostlina neprodukuje květy, nebo velmi málo

Pokud nepozorujete ani jeden v předešlých znaků ale přesto se vám zdá, že vaše rostliny během období květenství nevykvetou, nebo jejich květy kvetou velmi zřídka, pravděpodobně mají nedostatek světla. Zkuste jim alespoň na chvíli dopřát místo s vyšší koncentrací světla a třeba se jako zázrakem rozkvetou!

 

Půda je neustále vlhká

Při nedostatku světla rostlina nenasává tolik vody, což vede k tomu, že její půda zůstane vlhká mnohem déle, než normálně. Pokud ji přemístíte na slunnější místo, ihned zaregistrujete rozdíl, že půda mnohem rychleji vysychá.

 

Rostliny s pestrými květy nebo listy ztrácí svoji barvu

Pokud si všimnete že vaše pestrovarevné rostliny se zajímavými květy nebo listy plných barev, ztrácí svou zářivou barvu, nebo se její listy vrací k původní a přirozené zelené barvě, znamená to jediné, rostlina potřebuje více světla.

 

Ať už zaregistrujete jakýkoliv výše zmíněný znak, znamená to, že vaše rostlina opravdu potřebuje více světla. Proto neváhejte ani minutu a najděte vašim rostlinám ideálnější místo s vyšší koncentrací světla, kde se jim bude mnohem více dařit, jedině tak si můžete užívat zdravých a krásných květin. Pokud by samotný přesun nepomohl, je důležité začít hledat příčinu i jinde.

From our offer

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

How to choose the right color of roses

How to choose the right color of roses

In this article we will explain how you can choose the colors of roses, We hope you do make the choice of bouquet you send to your loved ones.

read the whole