Jména dětí inspirovaná říší květin

Rozhodujete se, jaké jméno vybrat pro své miminko?

Výběr jména pro vašeho potomka je velké rozhodnutí. Jméno je totiž s námi obvykle již od momentu narození, někdy už dlouho před tím, až do smrti. Jeho výběr tedy nemá až tak malý význam. Jak bychom měli jména pro své ratolesti vybírat?

Po staletí byli lidé inspirovaní přírodou a pojmenovávali své děti nejen po květech. Navíc existuje tolik oblíbených květin, ze kterých můžete vybírat! Možná se necháte inspirovat již běžně používaným jménem odvozeným od květin nebo rostlin, anebo se budete chtít poohlédnout po více neobvyklém či originálním příkladu.

 

Abychom to uvedli vše trochu do souvislosti, zmíníme některá z oblíbených jmen, která byla od květin převzata či odvozena. Poté vysvětlíme pár důležitých věcí, které možná budete chtít zohlednit před tím, než se napevno rozhodnete, které jméno z mnoha existujících možností vybrat.

OblíbenÁ jména květin a rostlin

Pro holčičky:

  • Angelika nebo Angela, českou obdobou jména je Anděla, má svůj základ v latinském slovu angelicus a vykládá se jako „andělská“. Mezi léčivými rostlinami najdeme toto jméno u Anděliky lékařské, latinsky Angelica officinalis.
  • Dafné je ženské křestní jméno řeckého původu, v překladu znamená “vavřín”.
  • Doubravka je ženské křesní jméno slovanského původu, které vzniklo ze slova „doubrava“, obecného výrazu pro háj, les.
  • Erika je ženské křestní jméno skandinávského původu.  V japonském přepisu kanji může jméno Erika znamenat blažená, květina a půvab. Latinská podoba Erica znamená vřes, stejně tak je Erika český lidový název pro rostliny, keře vřes a také vřesovec.
  • Iris je jméno řeckého původu, vykládá se jako „duha“. Zároveň je to latinský název pro kosatec.
  • Jiřina - jde o český název kvetoucí okrasné rostliny s latinským názvem Dahlia. V mnoha zemích patří právě toto jméno mezi běžné, a to ve tvarech Dahlia nebo Dalia.
  • Jasmína má perský původ, jméno je odvozené od názvu keře jasmínu.
  • Kamila je ženské křesní jméno nejčastěji spojované s latinským slovem „camilla“, překládaným jako „osoba vznešeného původu“. Další teorie toto jméno překládají jako „heřmánek“, jako léčivou bylinku, s latinským označením Camillus.
  • Hermína toto krásné ženské jméno sice nemá s heřmánkem nic společného, nicméně jeho českou formou tento název pro bylinku připomíná.
  • Květoslava, domáckou verzí Květa je jméno slovanského původu. Považuje se za českou obdobu latinského jména Flora, překládá se jako květ, kvítek.
  • Liliana je ženské křestní jméno, které právem připomíná nádhernou květinu. Žena jménem Liliana, také Lilian a zkráceně Lily své jméno dostala dle lilie, symbolu čistoty a krásy.  Název květiny pochází z latinského slova lilium.
  • Olívie se odvozuje od latinského slova oliva, které je označením plodu olivovníku. Jméno se tak překládá jako „pěstitel/ka oliv”.
  • Pavlína či Pavla sice vznikly z latinského slova „paulus” s významem „malá”, „drobná”, „nepatrná” nebo „skromná”, ale už naše babičky si oblíbily kvetoucí africké fialky, kterým říkaly "Pavlínky" podle botanického názvu Saintpaulia.
  • Růžena toto jméno má v sobě nadčasové kouzlo, eleganci nádherných květů a vůni spojenou s královnou květin. Ženské křestní jméno Růžena je spojeno s latinským původem. Vzniklo jako překlad latinského jména Rosa – „růže“. Jedna z variant tohoto jména je Rozálie, domácky Rozárka, též latinského původu.
  • Silvie nebo Silva (také Sylvie, Sylva) je jméno latinského původu (silva-les). Znamená tedy „lesní žena”, „žena z lesa”.
  • Tamara - poněkud exotické jméno pochází pravděpodobně z hebrejštiny, vyvinulo se z hebrejského „támár” s významem „datlová palma”. Z jiných jazyků bývá jméno spojován také s lotosovým květem nebo aromatickým kořením.
  • Veronika odvozená z řeckého jména Bereniké znamená „ta, která přináší vítězství”. V botanické říši nese stejné jméno léčivka rozrazil lékařský – Veronica officinalis.
  • Viola, Violeta je jméno krásné a voňavé stejně jako jarní kvítky fialek. Barva jména je fialová a svoji nositelku propojuje s duchovnem a vyšší mocí. Je latinského původu a v překladu se vykládá jako“fialka“.
  • Zuzana se z hebrejského „šošanná(h)” překládá jako „lilie” nebo „vodní lilie-lotos”, ale také „růže”. Z původního hebrejského základu vzniklo i označení pro sasanku.

Pro chlapce:

- mužské varianty k výše uvedeným ženským jménům:

  • Erik
  • Heřman
  • Jiří
  • Kamil
  • Florián, Květoslav
  • Oliver
  • Pavel
  • Silvestr
  • Basil – mužské křesní jméno řeckého původu (jinou variantou jména je Bazil). Je odvozené od slova basileus, což se nejběžněji vykládá jako „král“. Stejně tak od tohoto slova pochází jméno pro bylinu, bazalka.
  • Valerián nese význam “náležící k rodu Valeriů”, "silný", "zdravý". Lidovým pojmenováním je spojován se známou bylinkou kozlík lékařský, latinsky Valeriana officinalis.
  • Vavřinec je českou variantou latinského jména Laurentius, které se vyvinulo z latinského slova „laurus” s významem „vavřín” nebo přeneseně „vavřínem ověnčený”.

Tipy pro výběr toho nejlepšího květinového jména pro vaše dítko

Zohledněte význam květiny či rostliny

Mnoho květin nese svůj vlastní význam. Lilie například znamená královskou hodnost, ženskost, nevinnost a čistotu, mimo jiné. Zatímco jasmín může znamenat duchovní světlo a přátelství. A toto je přesně i význam, odrážející krásu, lásku a spojení, který byste si asi přáli, aby vaše dítě prožívalo od momentu narození.

Termín příchodu miminka na svět je stejně podstatný jako význam, jakým se květina pyšní. U jarních dětí budete mít asi daleko větší škálu pro výběr. Nicméně, i s chladnějším obdobím se dají spojit jména, která mají v rostlinném světě obdobu.

Navíc je možné zohlednit také astrologický výklad jednotlivých znamení toho konkrétního období narození, což vám může pro výběr toho pravého jména dodat na inspiraci.

Znamená některÝ květ něco mimořádného pro vás samotné?

Stejně tak, jako jejich vlastní význam, zohledněte osobní důležitost, kterou květina nese pro vás. Možná máte společně s partnerem oblíbenou květinu, po které byste rádi vaši dceru či syna pojmenovali. Eventuelně, můžete vaše miminko pojmenovat po první květině, kterou vám váš partner daroval na vašem rande nebo která významně převládala na vaší svatbě. 

Čím více symboliky bude pro vás či vaši rodinu květina představovat, tím větší smysl bude výběr jména pro vaše dítě dávat. Tak je to koneckonců se vším, do čeho promítneme svoji osobní zkušenost či význam.

Jaké hodnoty chcete ve vašem dítěti podpořit?

Je jasné, že jen pouhou myšlenkou na pojmenování vašeho dítěte jménem vztahujícího se k přírodě, vlastně podněcujete svou lásku k ní. Každopádně, je tam toho daleko víc, co může případně při jeho narození jméno po květince ovlivnit.

Má pro vás význam intuice a nevinnost? Jméno jako Viola nebo Anděla mohou zobrazovat právě toto. Pokud chcete, aby jméno naznačovalo například sílu, tak jméno jako Olívie, Veronika nebo Tamara obsahují ve svém významu sílu, ať už stromu nebo vítězství. Výběr jména, které nastartuje život malého človíčka tak, jak zamýšlíte aby i pokračoval (skrz výklad významu květiny), může být perfektním dárkem, který dá vašim dětem ihned pocit smyslu života a představu, kdo jsou.

Současné trendy

Pro ty, co nepotřebují originalitu, ale rádi se nechají inspirovat okolím…zohledněte současné trendy.

Pokud jste fanoušky celebrit a zábavy, možná už máte v hlavě několik možností, jak pojmenovat vaši ratolest. Samozřejmě je vždy důležité popřemýšlet, zdali za každou cenu následovat některý ze současných trendů. Upřímně, některá jména dětí slavných osobností mohou být trošku podivná a určitě ne tak zajímavá, aby bezpodmínečně určovaly trend. 

Výběr jména po filmových hrdinech, které máte rádi nebo obdivujete, vám také může dát šanci promítnout pro vás imponující hodnoty do vašich malých členů rodiny.

 

Ať už zvolíte jakékoliv jméno, podle květiny nebo jinak inspirované, ujistěte se, že vy i vaše dítě s ním budete šťastní. Jméno je v mnoha ohledech navždy a je to něco, s čím bychom se měli vždy cítit dobře.

From our offer

RONY

RONY

ORANŽOVÉ RŮŽE

ORANŽOVÉ RŮŽE
pcs ? 0.00 $

KYTICE ŽLUTÝCH RŮŽÍ

KYTICE ŽLUTÝCH RŮŽÍ
pcs ? 0.00 $

ZITA

ZITA

TINSY

TINSY

SUNNYS

SUNNYS

ŽANETA

ŽANETA

ZOE

ZOE

VENDY

VENDY

ZILI

ZILI

ZARA

ZARA

VINSI

VINSI

VINI

VINI

VILI

VILI

TRUDY

TRUDY

TONI

TONI

TINA

TINA

TEDIN

TEDIN

TANA

TANA

RUDY

RUDY

RORY

RORY

RISA

RISA

LARA

LARA

JULIANA

JULIANA

ILIANA

ILIANA

AGATA

AGATA

AGNES

AGNES

ALEXIS

ALEXIS
Favourite

BABEL

BABEL

CLOE

CLOE

ELIZABET

ELIZABET

CINDY

CINDY

ELOIS

ELOIS

MIRIAM

MIRIAM

KLAUDIE

KLAUDIE

BIBIANA

BIBIANA

ESTERKA

ESTERKA

HANNAH

HANNAH

MAGDALENA

MAGDALENA

RŮŽOVÉ RŮŽE

RŮŽOVÉ RŮŽE
pcs ? 0.00 $

VINSY

VINSY

SET ŽLUTÉ RŮŽE

SET ŽLUTÉ RŮŽE

SET BÍLÉ RŮŽE

SET BÍLÉ RŮŽE

SET ORANŽOVÉ RŮŽE

SET ORANŽOVÉ RŮŽE

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

How to choose the right color of roses

How to choose the right color of roses

In this article we will explain how you can choose the colors of roses, We hope you do make the choice of bouquet you send to your loved ones.

read the whole