Historie smutečních květin

O historii smutečních květin

Už jste se u nás mohli inspirovat několika články, které byly věnovány tomu, jak správně vybrat smuteční kytici, aby jste nejen vyjádřili vaše emoce a city, ale zároveň jste měli pocit, že jste se ze zesnulým rozloučili s největší úctou. Dneska se na smuteční květiny podíváme zase z trochu jiného úhlu, konkrétně na jejich historii. Dále si představíme pár tipů, jak se se ztrátou blízkého vyrovnat a najít sílu k prolomení neskutečné bolesti, kterou s sebou ztráta blízkého člověka nese. Budeme s vámi sdílet zaručené rady odborníků a terapeutů, kteří vám krok za krokem pomohou v procesu zpracování smutku. Ať už hledáte tipy pro péči o sebe nebo způsoby, jak potěšit milovanou osobu, která si prochází stejnou situací jako vy.

 

Květiny pro nás byly vždy způsobem, jak vyjádřit své nejhlubší city a to ve všech případech. Ať už těch radostných a šťastných, tak i těch smutných a náročnějších, které bohužel k životu taktéž patří. Pokud chceme vyjádřit soustrast a vyjádření podpory v této těžké chvíli, poslání smutečních a pohřebních květin je upřímným způsobem a skutečnou podporou jak vyjádřit truchlícím, že nám na nich skutečně záleží a že jsme tu pro ně v jakékoliv životní situaci. Zatímco tradice zakomponovat květiny na pohřby a všechny druhy smutečních rozloučení existuje již tisíce let. Věděli jste ale, že květiny měly v dávných dobách úplně jiné využití než dnes. Pojďte se společně s námi podívat na význam a symboliku pohřebních květin v historii.

 

Původ pohřebních květin

Aranžování a dekorování květin kolem zesnulého je a byl jeden z nejstarších projevů smutku a víceméně v upravené verzi přetrvává dodnes. Tuto prastarou tradici dobře zdokumentoval doktor Ralph Solecki v roce 1951 během svého slavného výkopu v jeskyni Shanidar v severním Iráku. Doktor Solecki zde objevil několik pohřebišť a odkryl úlomky pylu a květů hned z několika druhů divokých květin. Později bylo zjištěno, že zde tyto květy leží už skutečně významnou řádku let, konkrétně zde byly květiny umístěny už 62 000 let před naším letopočtem. Vzorky půdy následně určily, že tyto květiny byly umístěny na pohřebiště a byly označeny za první květiny, které byly použity během pohřební ceremonie. Tento objev byl dokonce zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší forma lidského rituálu na světě.

 

Starověké využití květin na pohřeb

Zatímco dodávání květin na pohřeb je tradicí, která existuje již dlouhou dobu, dnes plní zcela jinou roli než v minulosti. Stejně jak se mění celý proces pohřbu spolu s ním se mění i význam a zastoupení smutečních květin. Například i samotné umění balzamování těl zesnulých se vyvíjelo společně s dobou, tak i významnost květin pro tyto situace se měnily společně s časem. Tradičně byly květiny používány k zakrytí nepříjemných pachů při pomalém rozkladu těla zesnulého. V závislostech na různých faktorech jako je prostředí, stav těla a doba, kdy bylo pohřbeno byly květiny používány v různém množství, aby dokonale splnily všechny potřeby a zakryly nechtěný zápach. Květiny tak dělaly všechny ceremonie mnohem příjemnější a zároveň byly uctívány pro vznešené poslední rozloučení se zesnulým.

 

Moderní využití květin na pohřbech

Dnes se květiny posílají na pohřby z řady různých důvodů. V první řadě jsou to nepostradatelné dekorace, které dělají nejen celou ceremonii, ale i samotné místo příjemnějším. Dále jsou skvělou formou pro všechny truchlící a je pro ně skutečně obtížné vyjádřit jejich pocity slovy. Právě v tento moment dokážou květiny promluvit za vás. Květiny mohou vyjadřovat pocity lásky, pohodlí, soucitu a respektu. Květiny také vytvářejí pozadí tepla a krásy, což zvyšuje důstojnost a útěchu pohřebních vypjatých momentů. Vytvářejí tak jemnější a měkčí prostředí, které pomůže ztrátu blízkého zpracovat alespoň trochu snadněji.

 

Symbolika květin na pohřbu

Květiny mají duchovní význam a vždy byly používány k symbolizaci životního cyklu od narození až po smrt. Představují nejen lásku a vyjádření úcty, ale také věčnost a nesmrtelnost. Lidský život je symbolizován křehkostí květiny, stačí stejně jako u lidského těla stačí málo a květina může zahynout stejně rychle jako lidské tělo.

 

Ztráta milované osoby je obtížnou a složitou situací, pokud si přejete poskytnout útěchu těm, kteří truchlí, zasláním květiny rozhodně nic nezkazíte, naopak dokonale vyjádříte vaši úctu a zájem. Posláním květů můžete naopak pomoci rozzářit toto ponuré období a dát vašim blízkým najevo, že na to nejsou sami.

From our offer

SMUTEČNÍ KYTICE 1

SMUTEČNÍ KYTICE 1

SMUTEČNÍ KYTICE 3

SMUTEČNÍ KYTICE 3

SMUTEČNÍ KYTICE 4

SMUTEČNÍ KYTICE 4

SMUTEČNÍ KYTICE 5

SMUTEČNÍ KYTICE 5

SMUTEČNÍ KYTICE 8

SMUTEČNÍ KYTICE 8

SMUTEČNÍ KYTICE 15

SMUTEČNÍ KYTICE 15

SMUTEČNÍ KYTICE 16

SMUTEČNÍ KYTICE 16

SMUTEČNÍ KYTICE 17

SMUTEČNÍ KYTICE 17

SMUTEČNÍ KYTICE 18

SMUTEČNÍ KYTICE 18

SMUTEČNÍ KYTICE 19

SMUTEČNÍ KYTICE 19

SMUTEČNÍ KYTICE 20

SMUTEČNÍ KYTICE 20

SMUTEČNÍ KYTICE 22

SMUTEČNÍ KYTICE 22

SMUTEČNÍ KYTICE 24

SMUTEČNÍ KYTICE 24

You might also be interested in

ARTICLE_PAGE_ARTICLES_TEXT

How to choose the right color of roses

How to choose the right color of roses

In this article we will explain how you can choose the colors of roses, We hope you do make the choice of bouquet you send to your loved ones.

read the whole